GENERAL OVERVIEW

The objective of this scheme was to improve pedestrian links from Northallerton High Street to the new Treadmills development. The works were located in four areas across the town centre; New Row Ginnel, Central Arcade Ginnel, Elder Road and Zetland Street.

NEW ROW GINNEL

CENTRAL ARCADE GINNEL

ELDER ROAD

ZETLAND STREET

The primary objective of this project was to create a high-quality focal point for Bridlington by the use of high-quality paving materials and landscaping.

Stage 1 required changes to Station Approach and Bridlington Station car park (the Station Plaza), together with a new road link across the disused railway sidings to the Tesco access road. A new through road from Quay Road to Hilderthorpe Road also needed to be created to reduce the risk of traffic exiting and queuing next to the level crossing on Quay Road.

The railway station car park and adjacent Tesco store had to remain operational and accessible to the public, Network Rail, Tesco staff and vehicles (e.g. taxis). Early and continuous engagement with Tesco, Network Rail and other nearby businesses played a crucial part in minimising disruption.

Our works created a predominantly one-way traffic flow and ultimately reduced the traffic movements at the Station Road/Quay Road junction. This meant that we delivered this objective successfully on time and within budget.

SCOPE OF WORKS

PROJECT HIGHLIGHT

By working closely with the client, we were able to source an alternative supplier of high-quality granite materials from the same quarries. By changing the supplier to BBS Ltd, rather than using the nominated supplier, we were able to make a saving of £50,000 for the client.

GENERAL OVERVIEW

This extensive programme of works in Cleethorpes mainly focused around the town centre and promenades. Improvements were made to the town centre streets and public spaces, whilst there was also investment in some historic buildings.

The work was carried out in four phases to cause minimal disruption to the town during peak holiday times.

Phase 1 – High Street and the top of Alexandra Road (Jan 2019 & Jul 2019)

Phase 2 – Sea View Street (Jul 2019 – Dec 2019)

Phase 3 – Sea Road and Alexandra Road junction (Sept 2019 – Dec 2019)

Phase 4 – Alexandra Road, from the junction with Sea Rd, to the junction with Sea View St (Jan 2020 – Sept 2020)

SCOPE DELIVERED

PROJECT HIGHLIGHT

A huge amount of York stone and granite was required for the project and ensuring efficient lead-in times for delivery of this was vital. Any mistake could have led to programme delays on the critical path. PBS mitigated this by working with the supplier to order materials as soon as possible and to organise phased deliveries on a ‘just in time’ basis.

This project saw the addition of a new concrete section to the existing skate park to provide additional challenges and to work with, and complement, the existing facility. The new section comprised two deep bowls separated by a spine and the surfaces were constructed using sprayed concrete to create a smooth riding experience. The new area of concrete was approximately 16 x 24m in size.

SCOPE OF WORK

GENERAL OVERVIEW OF WORKS

BECK HILL BRIDGE CONSTRUCTION

Beck Hill Bridge was designed by the council designers as an integral bridge. This means that the bridge was not split into the two abutments, with the bridge deck inserted between, sat on bearings that allow movement without articulation joints. The integral bridge was designed as a monolithic structure that can accommodate the forces associated with expansion and contraction of the members.

CHALLENGES ARISING

The design raised significant issues as to how this integral bridge could be constructed as designed. The challenges the integral bridge design raised were that no kicker was allowed to be poured, to prevent a visible construction joint. Kickers are important as they provide an initial first pour to start the concrete structure off in the correct position and a bottom edge for the concrete shutters to be fixed against.

Due to the requirement for a continuous pour each abutment had to be poured in one complete and continuous pour from the narrow pinch point at the top of the abutment where the high quantity of re-bar prevented adequate access for tremie pipes and pokers to vibrate the concrete. The abutment also required a sloping profiled formwork front face, which presented problems in how the concrete could be poured and compacted in one continuous operation, from the top pinch point, to the bottom from face of the sloping face, without potentially having visible honeycombing of the concrete on the patterned face due to lack of vibration.

SOLUTIONS TO THE CHALLENGES

To overcome these construction challenges PBS carried out research into the available shutter support systems and concrete compaction equipment and how this could be adapted to suit our scheme. PBS designed an in-situ concrete shutter foundation system to support the shutters self-weight, as well as that of the concrete, and to allow the setting out of the shutters in the correct location. PBS also designed a grid system of tubes, both horizontal and vertical which would allow the pokers to be dropped from the top of the abutment and inserted from the sides, giving vibration to all required areas of the abutment including the sloping front face. These tubes were designed and installed to not conflict with the specified reinforcement and were installed at the same time as the re-bar.

PBS designed and fabricated rigid extension handles onto the concrete pokers so that they could be guided into the far reaches of the abutment in the tubes and removed safely. During the pour as the depth of the concrete rose up the shutter the plastic tubes were raised/removed at strategic points so that they did not end up being cast in with the abutment. PBS had an independent structural engineer assess the concrete pour on completion and the engineer commented in the report that he was very impressed with PBS’ ingenuity in overcoming these challenges.

Completed in phases, works located within Grimsby town centre along Bethlehem Street, Osborne Street, East St Marys Gate & West St Marys Gate.

Works include the replacement of all existing kerb lines, reconstruction of all existing footways (block paving) including bus stops, carriageway resurfacing, renewal and installation of various street furniture, introduction of tree planting, upgrades to existing drainage system along with replacement of existing traffic signing.

The £1.2m scheme involved working around the public and outside local shops and businesses on a day to day basis ensuring site safety and minimum disruption at all times.

Completed to programme, the scheme involved maintaining live traffic flow through the town centre which systems varied on each phase of work, ensuring smooth traffic flow, shop access and pedestrian safety.

Arguably the busiest area of Grimsby, the scheme created a more user friendly area whilst complementing the town centre with the aesthetics of the new areas of block paving, street furniture and carriageway resurfacing.

The project applies to Jos Richardson & Son Ltd existing garage site just off the A614 Rawcliffe Road, close to junction 36 on the M62 motorway.

Following the completion of other large contracts in the Goole area in recent years such as Newland Bridge, Lidice Road Waste Transfer Station & Glews Garage Roundabout, this project involved the demolition of the existing steel framed car showroom and workshop and removal of pre-cast concrete walls around the boundary.

Installation of mesh reinforcement to all areas of concrete & associated trief kerbing to the site perimeter and throughout the forecourt.

Installation of fuel tanks to supply new filling station for HGV’s and a canopy over the refilling area.

Included for construction of HGV access/egress with appropriate highways work, involving installation of lighting columns, signage and a pedestrian zebra crossing.

Hull Building Safety Group Logo Construction Online